Oldalak

2017. szeptember 23., szombat

Réteges piskóta vanília krémmel




Réteges piskóta vanília krémmel

Hozzávalók:
Piskóta:

  • 4 tojás
  • 4 ek cukor
  • 1 ek víz
  • 4 ek liszt
  • 1 ek kakaópor
  • (vagy a kozáksapkából maradt leeső piskóta darabok)

Krém:

  • 3 dl tej
  • 2 tojás sárgája
  • 2 ek cukor
  • 1 tk vanília aroma
  • 1 ek kukorica keményítő
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek mazsola

Locsoláshoz:

  • 4-5 ek sárgabarack lekvár
  • 1 ek whisky vagy pálinka

Tetejére:

  • 8 dkg étcsokoládé
  • 1 ek olaj
  • 3-4 ek darált dió vagy mogyoró
  • 2 dl habtejszín 
  • 1 tk porcukor

Elkészítés:
  1. A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A tepsi aljába szabott sütőpapírt teszek. 20x30 cm-es tepsi. 
  2. A piskótához a tojásokat szétválasztottam és a fehérjét kemény habbá vertem gépi habverővel, közben hozzáadtam a vizet.
  3. Beleszórtam apránként a cukrot és tovább habosítottam. Kellőképpen legyen kemény,de szép sima legyen a hab, a cukorszemcsék oldódjanak fel benne. 
  4. Végül a tojások sárgáját is belekevertem egyesével. 
  5. A lisztet és a kakaóport óvatosan kevertem bele .Egyenletesen keveredjen el a liszt és a kakaó. Buborékos, habos legyen a tészta állaga a bele dolgozott levegőtől.
  6. Beleöntöttem a formába a tésztát, elsimítottam.
  7. Mérsékelt hőfokon sütöttem készre kb 30 perc alatt a piskótát.
  8. Rácsra borítom, lehúzom róla a sütőpapírt, majd hagyom  kihűlni.
  9. A krémhez a tejet a vaníliával felteszem melegíteni.
  10. A tojások sárgáját, a cukorral és a keményítővel kikeverem, majd a még nem túl meleg tejhez keverem. Sűrűre főzöm. 
  11. Mikor kész belekeverem a vajat és végül a mazsolát is. Hagyom langyosra hűlni.
  12. A lekvárt egy tálban összekeverem az alkohollal, majd a mikróban összeforralok.
  13. A piskótát kisebb darabokra szaggatok/tépkedek. A felét egy jénai tálba szórom, majd meglocsolom a lekvár felével.
  14. Rásimítom a krémet. Jöhet a maradék piskóta. Ezt is meglocsolom a lekvárral.
  15. Az étcsokoládét felolvasztom a mikróban és elkeverem az olajjal. Meglocsolom vele a piskóta tetejét és megszórom a darált mogyoróval.
  16. Hűtőbe teszem 1-2 órára, majd tálalás előtt kemény habbá verem a habtejszínt a cukorral és kidíszítem/rásimítom a tetejére.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése