2017. július 23., vasárnap

Házi húzott rétes 2.




Házi húzott rétes (kolléganőtől)

Hozzávalók:
  • 60 dkg rétes liszt  
  • 1 tojás
  • pici só
  • langyos víz
  • 1,5 deci olaj

Töltelék:
Túrós:
  • 50 dkg túró
  • 1-2 ek tejföl
  • ízlés szerint cukor
  • 30 dkg sárgabarack friss (befőtt is lehet)

Grízes-meggyes:
  • 3 dl búzadara
  • csipet só
  • 3 dl víz
  • ízlés szerint cukor
  • 1,5 dl tejföl +2 ek cukor
  • 3 dl  meggy befőtt

Elkészítés:
  1. Lisztet a tojással és sóval langyos vízzel jól kidolgozom, úgy hogy a tészta már ne ragadjon a tálhoz és a kezemhez sem, ez 10 perc. Használhatunk dagasztógépet is!
  2. A tészta közepes keménységű legyen. Az asztalra előkészítem az asztalterítőt, amin nyújtani fogom a rétes tésztát, belisztezem.
  3. A kidolgozott tésztát 2 részre osztom és lisztezett felületen hagyom 20 percet pihenni letakarva.
  4. A grízt egy csipet sóval és olajjal megpirítom szép aranybarnára, majd ráöntöm a vizet és a fedőt rárakva félreteszem pihenni. A 2 ek cukorral elkeverem a tejfölt.
  5. Következik a nyújtás.A tészta tetejét bekenem olajjal és lisztezett kézzel szépen húzogatom a tésztát majd alá nyúlok a tésztának, szépen, lassan nyújtom alulról egész az asztal széléig de az sem baj ha a tészta lenyúlik az asztalról. A tészta szélét, ami picit vastagabb levágom, majd mehet bele a töltelék.
  6. A tészta felét meglocsolom olajjal. Kanál segítségével ráteszem a túrós tölteléket, majd megszórom a felkockázott barackkal. A terítő segítségével feltekerem.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
  8. Kihúzogatom a másik tésztát is. Meglocsolom a tészta felét olajjal. Megszórom a pirított grízzel, a lecsepegtetett meggyel. Megszórom kevés cukorral és meglocsolom cukorral kikevert tejföllel. A terítő segítségével ezt is feltekerem és a tepsibe teszem.
  9. 180 fokos előmelegített sütőben kb 40 perc alatt megsütöm. 
  10. Porcukorral megszórva tálalom.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése