2015. július 15., szerda

Foszlós kalács





Foszlós kalács



Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 mk só
  • 3 ek cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 tojás sárgája
  • 2,5 dl 30%-os habtejszin
  • 2 dkg friss élesztő
Tetejére:
  • 1 tojás

Elkészítés:
  1. A gépbe egyszerűen csak belemértem az összes hozzávalót.
  2. A gép segítségével 10 perc alatt összedolgoztam, majd kézzel a deszkán még 5-10 percig dagasztottam. Akkor jó, ha nem ragad a munkalaphoz és a kezünkhöz sem.
  3. A bedagasztott tésztát a deszkán hagytam pihenni és betakartam egy tállal. Kb. 30-40 percig kelni hagytam, szobahőmérsékleten.
  4. Ezután enyhén lisztezett felületre borítottam és 6 részre osztottam, mert hatos fonással akartam elkészíteni. A darabolást ehhez igazítsuk.
  5. A darabokat egyesével gömbölyítettem, mint a zsemlét, majd letakarva további 10-15 percig pihentettem.
  6. A gombócokat megsodortam, meghintettem liszttel és megfontam.
  7. A megformázott kalácsot azonnal lekentem egy egész, felvert tojással és 30 perc alatt duplájára kelesztettem. Lehet, hogy kevesebb idő is elég.
  8. A sütőt ezalatt előmelegítettem 150-170 fokra. (Sütőtípustól függően.)
  9. A megkelt kalácsot megint lekentem tojással és a forró sütőbe tettem.Kb. 40 perc alatt készre sütöttem, majd rácson hagytam kihűlni.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése